Πέμπτη 11 Δεκεμβρίου 2008

Εναλλακτικό προιόν


Ένα εναλλακτικό μέσο το οποίο το γνωρίσαμε καλά φέτος στο μάθημα Ανθρωπολογία και ηλεκτρονικά μέσα είναι το blog. Αρχικά να εξηγήσω οτι τα εναλλακτικά μέσα είναι αυτά που ενώνονται μέσα από την τέχνη και την πληροφόρηση και επιχειρούν να προκαλέσουν τα κυρίαρχα μέσα μαζικής επικοινωνίας που έχουν την εξουσία.

Εγώ θα επικεντρωθώ στα blog τα οποία ανήκουν στα independent media και που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο. Η ελληνική ορολογία για τον όρο blog είναι ιστολόγιο και αποτελεί ιστοσελίδα την οποία ο "blogger" , δηλαδή ο κάτοχος του συγκεκριμένου ιστολογίου,μπορεί καθημερινά να ανανεώνει.Συνήθως περιέχουν ένα συγκεκριμένο θέμα το οποίο ο blogger παρουσιάζει και αναλύει σύμφωνα με τη δική του άποψη. Μέσω των blog μπορεί κανείς να εκφέρει πολιτικές απόψεις και να υπάρξει και διάλογος με τους "viewers"του ιστολογίου όπου ακούγονται και διαφορετικές θέσεις. Με το "blogger" που δημιούργησε το google έγινε πια μόδα το μέσο των blog. Αρχικά και εννοώ την δεκαετία του 1990 όταν πρωτοεμφανίστηκαν τα blog αποτελούσαν οργανωμένες οδηγίες περιήγησης στο internet. Πλέον η δημοτικότητα τους έχει αυξηθεί κατακόρυφα αφού αποτελεί σπουδαίο μέσο επικοινωνίας και πια πολύ εύκολο για τον κάθε χρήστη.

Πλέον τα blogs μοιάζουν να είναι ένα είδος ηλεκτρονικού ημερολογίου όπου ο καθένας καταθέτει τον εαυτό του,την προσωπική του ζωή και στάση. Το σημαντικότερο ίσως έργο που διετελούν είναι αυτό της ενημέρωσης . Ο καθένας μπορεί να ενημερώνει όλο τον κόσμο για ένα θέμα και μέσα από συζητήσεις το θέμα να λαμβάνει σημαντικότερες διαστάσεις.Α υτό ακριβώς συνέβη και με την περίπτωση των τελευταίων τραγικών γεγονότων στη χώρα μας. Πολλοί ήταν αυτοί οι οποίοι έσπευσαν να εκφράσουν τα συναισθήματα τους για τον άδικο χαμό του Αλέξη αλλά και να διαμαρτυρηθούν κατά της κυβέρνησης. Είδαμε οτι μέσα από τα blog υπήρξε δυναμική συσπείρωση και ομόφωνη κατακραυγή του κόσμου.Τα blogs αποτελούν εναλλακτικό μέσο για αυτόν ακριβώς το λόγο. Παρουσιάζουν τα γεγονότα , ενημερώνουν μ έναν άλλο (ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΟ) τρόπο χτυπώντας τα κυρίαρχα μέσα μαζικής επικοινωνίας με την κάθε ξεχωριστη αλήθεια του κάθε blogger.

Ο καθένας έχει τη δυνατότητα να φτιάξει το blog του όπως εκείνος επιθυμεί,ρυθμίζοντας τα χρώματα του προφίλ του, τα σχέδια αλλά και τη γραμματοσειρά. Στο δικό μου blog για παράδειγμα έχω αναρτήσει μία φωτογραφία μου καθώς θεωρώ οτι κάνει την ιστοσελίδα μου πιο άμεση.Επίσης υπάρχει πλαίσιο όπου μπορεί κανείς να προσθέσει κάποια προσωπικά δεδομένα για την προσωπικότητα του ώστε οι "viewers" να τον γνωρίσουν καλύτερα.Κάτι που συνηθίζουν πολλοί να κάνουν είναι να κατεβάζουν video από τον Παγκόσμιο Ιστό για να δίνουν και οπτικοακουστικό υλικό στους θεατές των ιστολογιών τους και ωστε να συμπληρώνουν ή να ενισχύουν το κείμενο τους.
Τα blog έχουν σημαντικές προοπτικές για το μέλλον και είμαι τυχερή που έμαθα να το χειρίζομαι μέσα από το μάθημα αφού πριν από αυτό, αν και ασχολούμαι με τους υπολογιστές ,δεν είχα ιδέα..

2 σχόλια:

Έλενα Σιδέρη είπε...

wraia

Γεράσιμος Τσιμπλούλης είπε...

Τα blogs αποτελούν ένα εναλλακτικό μέσο επικοινωνίας και πληροφόρησης, χωρίς την παρέμβαση "φίλτρων". Εύχομαι να συνεχίζεις στην παρουσίαση των σκέψεων και των προβληματισμών σου μέσα από το ιστολόγιό σου. ΚΑΛΕΣ ΓΙΟΡΤΕΣ