Τρίτη 14 Οκτωβρίου 2008

Ανάλυση μιντιακού δείγματος "ιατρικές υποθέσεις"


Το μιντιακό δείγμα το οποίο επέλεξε η συμφοιτήτρια μου Ειρήνη Αντωνοπούλου δηλαδή η αμερικάνικη σειρά "Ιατρικές υποθέσεις" αποτελεί ένα μιντιακό προιόν το οποίο εύστοχα εμπερικλύει τις τρεις θεωρίες αναπαράστασης των ΜΜΕ.
Αρχικά υπάρχει η αντανακλαστική θεωρία αφού σκιαγραφείται με επιτυχία η πραγματικότητα του εξωτερικού κόσμου.Η σειρά εξετάζει κάποιες ιατρικές υποθέσεις οι οποίες συμβαίνουν και στην πραγματικότητα και τις οποίες οι ιατρικές ομάδες προσπαθούν με κάθε τρόπο να εξιχνιάσουν.Γίνεται δηλαδή μια αναπαράσταση των όσων συμβαίνουν σε ένα νοσοκομείο συμπεριλαμβανομένου και των συναισθημάτων που δημιουργούνται ,δηλαδή της αγωνίας ,του άγχους αλλά και καμιά φορά της θλίψης και του πόνου. Σε όλα αυτά όμως ,έντονη είναι η παρουσία της ΥΠΕΡΒΟΛΗΣ και των μυθοπλαστικών στοιχείων όπως πολύ σωστά αναφέρει η συμφοιτήτριά μου.Τα πραγματικά γεγονότα σε συνδοιασμό με τη φαντασία του κινηματογραφικού team δημιουργούν ένα δυνατό κινηματογραφικό αποτέλεσμα.
Η εμπρόθετη ή εθελούσια θεωρία είναι η πρόθεση του κάθε δημιουργού.Ο εξωτερικός κόσμος δξμιουργείται από το άτομο και είναι γνωστός σ αυτόν.Έτσι το κάθε άτομο έχει τη δική του άποψη για τον εξωτερικό κόσμο άρα υπάρχει υποκειμενική άποψη.Εδώ έρχεται ο δημιουργός να παρέμβει και να δείξει την δική του άποψη και τη δική του οπτική για τον εξωτερικό κόσμο.Ο κάθε θεατής έχει το δικαίωμα να συμφωνεί ή και να διαφωνεί με την άποψη του δημιουργού,να τον θεωρεί υπερβολικό ή μη. Η σειρά δεν επιβάλει την άποψη του δημιουργού απλώς την παραθέτει κι αφήνει σε μας να έχουμε δική μας εικόνα για την πραγματικότητα.Προσωπικά βλέπω την αληθοφάνεια να υπάρχει στα επείγοντα περιστατικά που παρουσιάζονται στη σειρά αλλά εμφανή είναι και τα φανταστικά σημεία.
Τέλος,η κατασκευαστική θεωρία όπου το δημιούργημα κατασκευάζει την πραγματικότητα έιναι υπαρκτή αφού ο ίδιος δημιουργός της σειράς μας πλασάρει αν θέλετε μια πραγματικότητα και είτε μας πείθει οτι αυτή είναι αληθινή είτε όχι.Η συγκεκριμένη σειρά η οποία προβάλλεται μέσα απ τη συχνότητα του star προσωπικά με πείθει για τα αληθή περιστατικά .Αυτό φυσικά μπορεί να είναι κι αποτέλεσμα του οτι δεν γνωρίζω περί ιατρικών θεμάτων.Κάποιον ο οποίος είναι ιατρός μπορεί η σειρά να του φαίνεται μη αληθής με βάση τις γνώσεις του.
Κάπως έτσι εντοπίζονται στη σειρά "Ιατρικές Υποθέσεις " οι θεωρίες αναπαράστασης των ΜΜΕ και αποδεικνύεται οτι αποτελεί ένα λαικό πρόγραμμα.

1 σχόλιο:

Έλενα Σιδέρη είπε...

Oι τρεις θεωρίες δεν μπορούν να συνυπάρχουν στην ανάλυσή με τον τόπου που το περιγράφεις. Πρόσεξε η αξιολόγησή σου θα πρέπει να αφορά στην ανάλυση της Ειρήνης όχι της ίδιας της σειράς και τι θέλει η σειρά να δώσει ως αποτέλεσμα. Έτσι λοιπόν τι εννοείς ότι η Ειρήνη ήθελε να αναλύση τη σειρά σύμφωνα με την αντανακλασιτκή μέθοδο αλλά μετά προσχώρησε στην εμπρόθετη και τέλος στην κατασκευαστική? Αφού βλέπεις ότι υπαναχωρεί από μαι θεωρία και ένα συγκεκριμενο σκεπτικό τότε κα΄που υπάρχει λάθος είτε στη δομή είτε στο σκεπτικό. όμως νομίζς ότι ούτε αυτό ήθελες να πεις αλλά μάλλος μπέρδεψες τι ακριβώς αναλύεις πχ η Ειρήνη θα διαβάσεις σαοτ δικό μου σχόλιο δεν αναφέρεται καθόλου στα αίτια που κάνουν τη σειρά αυτή λαική στα ελληνική μμε. Για μένα δεν είναι. ΕΠίσης δε ανέφερες τίποτα για τις μεθόδους της Ειρήνης