Τρίτη 7 Οκτωβρίου 2008

SEX AND THE CITY


Η σειρά "sex and the city " αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα τηλεοπτικής σειράς η οποία αναπαριστά την καθημερινότητα των γυναικών σε μια μεγαλούπολη,την Νέα Υιόρκη. Φυσικά δεν έχουν όλες οι γυναίκες του σήμερα τέτοιου είδους ζωή αλλά όλες μπορόυν σίγουρα να βρουν ομοιότητες με τη δική τους καθημερινότητα και από τα δικά τους βιώματα.

Στη σειρά αυτή φανερώνεται η δυναμική των σύχρονων γυναικών ,η ανεξαρτησία τους αλλά και το πώς μπορούν αυτές να εξουσιάζουν το ανδρικό φύλο και όχι το αντίθετο.
Όλες οι εργαζόμενες γυναίκες ονειρεύονται να βρουν την τέλεια ισορροπία μεταξύ εργασίας και προσωπικής ζωής.θέλουν να μοιράζουν το χρόνο τους ανάμεσα σε επιτυχημένη καριέρα, διασκέδαση με καλή παρέα και μια σχέση με τον ιδανικό για εκείνες σύντροφο.Το "sex and the city" και οι 4 πρωταγωνίστριές του, πιστεύω οτι βοηθούν την κάθε γυναίκα να θυμηθεί την (ξεχασμένη ίσως από συζυγικές και μητρικές υποχρεώσεις)θηλυκότητα που κρύβει μέσα της και την σεξουαλική της ταυτότητα.Αυτός είναι λοιπόν και στόχος του δημιουργού αφού όσο περισσότερο ταυτιστούν οι γυναίκες με τις πρωταγωνίστριες τις σειράς τόσο μεγαλύτερη θεαματικότητα θα έχει η σειρά.Συνεπώς εντοπίζεται στη σειρά αυτή η θεωρία της εμπρόθετης αναπαράστασης.
Η σειρά καθρεφτίζει(σίγουρα με υπερβολές)τη γυναίκα του σήμερα και της δίνει το κύρος που απαιτείται για να συνεχίσει στο "real life" .Πολλοί είναι οι κώδικες επικοινωνίας στο "sex and the city" οι οποίοι αντανακλούνται από τα κινηματογραφικά σετ της σειράς στην πραγματικότητα.Τα τελευταία μουσικά hit ακούγονατι σ όλη τη διάρκεια της σειράς ενώ οι καθημερινές εικόνες από τους δρόμους της Νέας Υόρκης θυμίζουν στον τηλεθεατή οτι όλα όσα συμβαίνουν,συμβαίνουν δίπλα του,στην πραγματική ζωη.Έτσι,εντοπίζεται και κατασκευαστική θεωρία αναπαράστασης στη σειρά αφού σκιαγραφείται με τη βοήθεια όλων αυτών των κωδικών ο εξωτερικός κόσμος για το story της σειράς.Τα μυθοπλαστικά στοιχεία στη σειρά υπάρχουν για να την κάνουν πιο λαμπερή και ενδιαφέρουσα αλλά πολλά γεγονότα απεικονίζουν καθαρά την πραγματικότητα.Ένα παράδειγμα αποτελεί η σχέση της πρωταγωνίστριας με τον "BIG"η οποία περνά από χίλια κύματα και περνούν πολλά χρόνια και πολλές δυσκολίες ωστε να ναι μαζί.Ετσι και στην πραγματικότητα οι σχέσεις δεν είναι πάντα ρόδινες και δεν υπάρχουν πάντα "happy endings"....
Η επιτυχημένη σειρά προβάλλεται στον ALPHA κάθε Δευτέρα στις 12 τα μεσάνυχτα και πρωταγωνιστεί η Sarah Jessica Parker.
Enjoy.....with pop corn!

1 σχόλιο:

Έλενα Σιδέρη είπε...

Η περίληψη είναι ικανοποιητική.
Το παράδειγμα ασχολείται με την ανάλυση κάποιων σημαντικών κωδίκων πχ χαρακτήρες, περιβάλλον, αφήγηση.Θα έλεγα πως εκεί που αναφέρεις την αντανακλαστική θεωρία ως αποτέλεσμα της αληθοφάνειας μάλλον ενισχύεται η κατασκευαστική αφού 'πατάει' στην αληθοφάνεια για να δημιουργήσει το story.

ΤΟ βασικό πρόβλημα όμως είναι ότι δεν εξηγεί γιατί το σήριαλ είναι "λαϊκό"? Είναι δημοφιλές ναι στου Νεουορκέζους για΄τι "βλέπουν την πόλη τους" όπως λες αλλά για΄τι στην Ελλάδα. Θα πρόσθετα όμως ότι ίσως ότι η δημοφιλία του στηρίζεται σε ένα συγκεκριμένο κοινό και στις ΗΠΑ: γυναίκες στα 30-40, μεσαία, ανώτερη τάξη κυρίως λευκές κτλ Αυτά τα στοιχεία τι μας λένε για ο 'λαϊκό' στα μμε?