Τρίτη 21 Οκτωβρίου 2008

Ανάλυση τριών άρθρων του νομοσχεδίου για τους ιδιωτικούς σταθμούς


Τα τρία πρώτα άρθρα του νομοσχεδίου για τους ιδιωτικούς σταθμούς αφορούν τους νόμους οι οποίοι διέπουν την ιδιωτική τηλεόραση και τη ραδιοφωνία αλλά και γενικότερα την ρύθμιση κύριων θεμάτων της ραδιοτηλεοπτικής αγοράς σύμφωνα με τους υπάρχοντες θεσμούς.Αναφέρονται επακριβώς οι βασικές προυποθέσεις χορήγησης και ανανέωσης αδειών για την ίδρυση και τη λειτουργία τηλεοπτικών σταθμών. Οι άδειες αυτές χορηγούνται, όπως αναφέρεται στο πρώτο άρθρο, για την εξυπηρέτηση του δημόσιου συμφέροντος και εδώ θα προσθέσω εγώ ,και για την εξυπηρέτηση των συμφερόντων του έθνους. Η χρήση των αδειών αυτών αποτελεί δημόσια λειτουργία γι αυτό θα πρέπει να δίνεται προσοχή από τους ιδρυτές τηλεοπτικών σταθμών στην ποιότητα του προγράμματος ,στην αντικειμενική ενημέρωση αλλά και στην προαγωγή του πολιτισμού μεταδίδοντας προγράμματα τα οποία καλλιεργούν το πνεύμα και τη συνείδηση των πολιτών.
Στο δεύτερο άρθρο παρουσιάζονται η διαδικασία και τα κριτήρια που πρέπει να πληρεί κάποιος ωστε να του χορηγηθεί η άδεια για να ιδρύσει έναν ιδιωτικό τηλεοπτικό σταθμό. Η άδεια δίνεται μετά από απόφαση του Υπουργού τύπου και Μ.Μ.Ε. και μετά από συμφωνία του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης .
Τα ραδιοτηλεοπτικά μέσα έχουν μεγάλη δύναμη και εξουσία πάνω στους πολίτες. Μπορούν πολύ εύκολα να επιδράσουν στην καθημερινή ζωή του κάθε θεατή ή ακροατή και πολλές φορές να του επιβάλλουν με την πειστικότητα τους απόψεις ,ιδεολογίες και ανάγκες.Θεωρώ οτι γι αυτόν ακριβώς το λόγο΄υπάρχει η Ε.σ.ρ και όλοι αυτοί οι νόμοι οι οποίοι ελέγχουν το τι θα μεταδίδεται στον κόσμο και το τι θα πρέπει να αποκρύπτεται. Μ αυτόν τον τρόπο γίνεται και η διαφύλαξη των συμφερόντων του έθνους αφού υπάρχουν με τα άρθρα αυτά σαφείς οδηγίες και υποδείξεις για το τι απαγορεύεται να μεταδίδεται. Το θετικό στα μέσα αυτά είναι να υπάρχουν προγράμματα τα οποία είτε μεταδίδουν γνώσεις στο λαό,ενισχύοντας έτσι και το μορφωτικό επίπεδο του έθνους,είτε αφυπνίζοντας το σε καίρια ζητήματα που αφορούν αυτόν και τη χώρα στην οποία ζει .
Στα άρθρα αποτυπώνονται σαφώς και οι ανάλογες κυρώσεις στις οποίες υπόκεινται οι σταθμοι οι οποίοι δεν συμφορφώνονται με τους θεσπισμένους νόμους.Γίνονται έλεγχοι των σταθμών από το κράτος ωστε να τηρούνται όλες οι νόμιμες διαδικασίες από όλους τους σταθμούς.
Το τρίτο άρθρο αναφέρεται στις απαραίτητες αρχές που πρέπει να έχουν οι εκπομπές και οι διαφημίσεις.Οι ραδιοφωνικές και τηλεοπτικές εκπομπές πρέπει να σέβονται την προσωπικότητα ,τιμή ,υπόληψη αλλά και επαγγελματική,κοινωνική ,επιστημονική ,πολιτική δραστηριότητα κάθε ανθρώπουπου εμφανίζεται στην οθόνη ή του οποίου το όνομα μεταδίδεται. Η διαφήμιση θα πρέπει να διακρίνεται αμέσως από τον τηλεθεατή ωστε να μην την συγχεέι με την πραγματικότητα.Πολύ σημαντικός είναι ο τρόπος παρουσίασης αγαθών όπως τα αλκοολούχα ποτά ,τα τσιγάρα ή και πορνογραφικά υλικα τα οποία δεν πρέπει να προβάλλονται σε ώρες που ανήλικα παρακολουθούν ή ακούνε τα ραδιοτηλεοπτικά μέσα.΄
Αποψή μου είναι πως μέσα από την προβολή εκπομπών που κατά βάση ελέγχονται από όργανα και μηχανισμούς του κράτους προβάλλονται και τα ανάλογα συμφέροντα αφού προβάλλεται κατά κύριο λόγο η δική τους εικόνα για τα πράγματα. Το κράτος στοχεύει στην προβολή εκπομπών που προάγουν τα εθνικά συμφέροντα χωρίς αυτό να σημαίνει οτι δεν προβάλλονται και αρνητικά στοιχεία για αυτό. Στα ραδιοτηλεοπτικά μέσα δεν υπάρχει η απόλυτη ελευθερία λόγου κι αυτό γιατί δεν θα υπήρχε έτσι προστασία των όσων λέγονται.
Η αλήθεια είναι είναι οτι οι νόμοι αυτόι δεν τηρούνται πιστά από τους ιδιωτικούς σταθμούς γι αυτό και πολλές φορές επιβάλλονται πολλά πρόστιμα από την Ε.Σ.Ρ, αλλά και καταθέτονται πολλές μηνύσεις από πρόσωπα που θεωρούν οτι με τον ένα ή τον άλλο τρόπο έχουν θιχτεί.

1 σχόλιο:

Έλενα Σιδέρη είπε...

Ωραία ανάλυση και καλή επισήμανηση ότι έθνος και δημόσιο συμφε΄ρον ταυτίζονται. ΑΥ΄το ήτνα και το κομβικό σημείο. Θ αέπρεπες να το αναπτύξεις λίγο είτε σητν αρχήείτε εκεί που λες

'Αποψή μου είναι πως μέσα από την προβολή εκπομπών που κατά βάση ελέγχονται από όργανα και μηχανισμούς του κράτους προβάλλονται και τα ανάλογα συμφέροντα αφού προβάλλεται κατά κύριο λόγο η δική τους εικόνα για τα πράγματα'.

γενικά είσαι σε καλό σημείο νομίζω και θα έπρεπε να προσπαθείς από εδώ και πέρα να εμβαθύνεις την ανάλυσή σου. Θα σε βοηθήσει λίγο και το να καταπιαστεί και πιο θεωρητικά με αυτά τα θέματα μέσα από τη βιβλιογραφία